Wednesday 28 December 2011

Sisteme de irigare pentru gazon si gradini

Sisteme de irigare pentru gazon si gradini
Calitate: Intelegem ca e necesar ca un sistem sa functioneze perfect. De aceea am ales sa lucram cu sistemele produse de cel mai renumit producator: Rainbird. Iar proiectarea se face pe calculator. La proiectare se tine cont de mai multi factori: climat local, tipul de sol, accesul la sursa de apa si calitatea acesteia, constructiile realizate pe teren, plante, copii, animale si inca multe altele.
Sisteme Automate de Irigatii
Sunt compuse dintr-o sursa de apa (hidrant, pompa), un sistem de conducere a apei (conducte) electrovalve (robineti cu comanda electrica), panou de comanda , senzori, aspersoare “pop-up” care pot fi de mai multe tipuri, in functie de modul si distanta la care imprastie apa, furtun de picurare, si/sau microaspersoare
Toate sunt controlate de centrala programabila cu mai multe circuite de udare si senzori ce comanda un grup de robineti electrici. Toate componentele sistemului de irigatii sunt ascunse vederii iar programarea circuitelor se face pe o perioada de pana la un an.
Executia santurilor pentru instalarea unui sistem de irigatii se face cu ajutorulunor masini de sapat santuri adanci de 30 - 50 cm si late de 10 - 12 cm, fara a strica prea mult gazonul existent. Un sistem de udare pentru 1000mp poate fi instalat in 4 - 6 zile si include refacerea gazonului deteriorat de masinile de sapat santuri.
Sisteme de irigat prin picurare
Sunt mult mai economice decat cele prin aspersie si, evident, ecologice, tinand cont ca apa a devenit o resursa extrem de importanta. Daca in cazul unui sistem de irigat prin aspersie o buna parte din apa folosita se pierde prin evaporare sau ajunge direct in panza freatica, un sistem de irigat prin picurare trimite apa exact acolo unde planta are nevoie: la radacina.
Cantitatea de apa pe care o folosesc este mult mai mica, insa acest sistem de irigat se adreseaza exclusiv plantelor. Dar cum in gradina stau si oamenii, acestia nu vor beneficia de racoarea pe care o imprastie un aspersor. Evaporarea apei inseamna pierdere, dar prin aceasta pierdere ia nastere atmosfera racoroasa atat de apreciata intr-o gradina.
... acum te-ai convins...

Gazon
Gazonul reprezinta inima oricarei gradini,
Fiind o piesa de rezistenta a oricarei gradini ingrijite.Pentru crearea unui gazon amenajat, trebuie de la bun inceput, sa avem in vedere toate posibilele sale intrebuintari, in functie de acestea alegand semintele potrivite pentru diversele soiuri de iarba. In cazul gazonului folosit pentru joaca sau pentru practicarea de sport, va trebui sa alegem ierburi robuste, pe care se poate calca.Daca dorim un gazon pur decorativa trebui sa alegem ierburi cu frunze si tulpini subtiri.
Gazonare suprafetelor prin insamantare
Gazonarea suprafetelor prin insamantare este metoda rudimentara de inierbare a unei zone dedicate spatiului verde.
Gazonarea suprafetelor dedicate spatiului verde se poate face doar primavara si la sfarsitul verii daca nu sunt calduri toride.
Ca metoda de lucru, se sapa la 20 cm adancime, (dupa caz se adauga 5 cm pamant) se marunteste, se trage nivel terenului, se imprastie semintele de gazon, se taseaza (tavalugire) si se uda pana la rasarire.
Gazonare suprafetelor prin montare de rulouri de gazon
Gazonarea suprafetelor prin insamantare este metoda rudimentara de inierbare a unei zone dedicate spatiului verde.
Rulourile de gazon reprezinta varianta cea mai rapida de inierbare a unei zone dedicate spatiului verde. Rulourile le obtinem prin decopertarea gazonului matur, compact, insamantat si controlat circa 3 ani.
Gazonarea cu rulouri poate fi facuta tot timpul anului, daca terenul nu este acoperit cu zapada (spre deosebire de gazonarea cu samanta)
Aspectul final este al unei peluze mature, cu covor verde compact, in care nu se vede pamantul substrat, firele fiind dese, uniforme, de culoare verde inchis. Impactul este maxim, in conditiile folosirii gazonului din rulouri.
Se inierbeaza la fel de bine, uniform, suprafete plane, ca si pantele, curbele si colturile, intr-un mod uniform, mult mai bine decat varianta gazonarii cu samanta, in urma careia sunt inerente golurile ce trebuie reinsamantate, Gazonul poate fi decupat in jurul plantelor

http://irigare-ro.ro/
http://irigatii-romania.com/